Twój koszyk jest pusty.
07.10 2014
Podziel się na Facebooku
Kup ten produkt
Brak w magazynie
Wróć do tego wpisu potem Dodaj do schowka 

Cukier z kwiatów kokosa produkowany jest podobnie jak cukier palmowy, ale z pąków kwiatów palmy kokosowej. Sok, który wypływa po nacięciu kwiatów, zbierany jest do naczyń, kolejno odparowywany. Filtracji podlega gęsty płyn, który gotowany jest do czasu wytrącenia cukru. Ostatnim krokiem jest granulacja. Cukier kokosowy stosowany jest tradycyjnie jako dodatek do potraw w południowej i południowo-wschodniej Azji. W smaku przypomina lekko karmelowy smak cukru brązowego, o smaku i kolorze zależnym od odmiany palmy i warunków atmosferycznych. Cukier kokosowy zawiera około 80% węglowodanów, w tym połowę stanowi sacharoza, 20% glukoza, a niespełna 1/5 fruktoza. Skład cukru kokosowego podobnie jak cukru palmowego powoduje, że charakteryzuje się on stosunkowo niskim indeksem glikemicznym w porównaniu do innych naturalnych dodatków słodzących. Oprócz węglowodanów i wody cukier kokosowy zawiera składniki mineralne (m. in. Potas, magnez, cynk, żelazo), witaminy z grupy B, białko i aminokwasy (głównie glutaminę) oraz związki fenolowe i kwasy organiczne. Cukier kokosowy stosowany jest jako dodatek do napojów takich jak kawa, herbata oraz wypieków (ciasta, ciasteczka).

Podobne artykuły