Twój koszyk jest pusty.
06.08 2014
Podziel się na Facebooku
Kup ten produkt
Wróć do tego wpisu potem Dodaj do schowka 

Wspaniałe i pożywne śniadanie w kilka chwil. Omlet z wyraźnie wyczuwalnym kminem rzymskim i papryką słodka z nutą bazylii i pomidorów.

Danie przygotujesz na: patelnialub patelnia

Składniki (2 porcje):

5 jajek L (najlepiej bio / z wolnego wybiegu )

2 łyżki oliwy

1-2 łyżeczki mieszanki Omlet po Marokańsku BIO - The Spice Shop

Sól

1/2 średniego pomidora

* Papryka cała (czerwona/ zółta/zielona)

Czas przygotowania: 15 minut.

Przygotowanie:

1. Jajka posól i rozbij w misce.

2. Pół pomidora pokrój w plastry.

3. Na patelni średniej wielkości (około 26-28 cm) rozgrzej oliwę, położ pokrojonego pomidora i wlej roztrzepane jajka.

4. Posyp całość 1-2 łyżeczkami mieszanki Omlet po Marokańsku.

(ze względu na zawartość drobnomielonych pomidorów mieszanka ma naturalną tendencję do zbrylania i wymaga wymieszania przed użyciem)

5. Smaż pod przykryciem do czasu ścięcia się białka.

*Opcja z jakiem sadzonym:

1. W punkcie 1 rozbij w misce trzy jajka, dwa pozostaw.

2. Paprykę rozkrój po grubości w najszerszym punkcie wykrajając dwa pierścienie o grubości około 1 cm.

3. W punkcie 3 obok pomidorów ułoż dwa pierścienie z papryki, zalej warzywa jakami tak aby pierścienie z papryki pozostały niezalane, wbij po jednym z pozostałych jajek do pierścieni z papryki.

4. Postępuj dalej jak opisano w punkcie 4 i 5.

 

Tip 1:

Żeby uzyskać najlepszy efekt kup jajka z wolnego wybiegu – onznaczone PL0... lub PL1...

Tip 2:

Wykorzystaj patelnię z powłoką nieprzywierającą – odpowiednio teflonową lub ceramiczną.

Tip3:

Jeżeli chcesz przygotować porcje dla jedenej osoby wykorzystaj 3 jajka, resztę składników podziel przez 2.

Życzymy smacznego!!!

Podobne artykuły